LifeStyleLover

Portal dla Ciebie

Czerwone spaghetti

Brudny lunchbox po pomidorowym sosie – dlaczego tak się dzieje?

Sosy pomidorowe, jak na przykład bolońsku czy napoleoński, są wykorzystywane w kuchni włoskiej do na przykład różnego rodzaju spaghetti. Te dania poprzez swoją prostotę i szybkość przygotowania stały się również bardzo popularne w Polsce, gdzie w ciągu 15 minut można przygotować obiad, zapakować w plastikowe pudełko i zabrać do pracy lub szkoły. Problem pojawia kiedy już zjemy makaron, ponieważ może zostawić czerwone ślady na pudełku.

Dlaczego sos pomidorowy brudzi plastikowe pudełka?

Pomidory zawierają organiczny związek chemiczny z grupy karotenów zwany likopenem. Jest bardzo zdrowy związek, który zmniejsza ryzyko zawału czy rozwoju komórek rakowych, ale charakteryzuje się także czerwoną barwą – pigmentem. Molekuły likopenu mają działa hydrofobowe, takie jak plastikowe lunchboxy. Molekuły te występują w dużych ilościach minimalizując kontakt z wodą, a to sprawia, że czerwony pigment nijako przykleja się do ścianek pudełek.